Moc surowego kakao. Jakie ma zalety?

Kakao jest ziołem należącym do rodziny hibiskusowatych. Jego ojczyzną są lasy deszczowe Ameryki Południowej i Środkowej, ale obecnie największe uprawy znajdują się w Afryce i Azji. Co ciekawe, kwiat kakaowca wyrasta bezpośrednio z pnia drzewa. Owalny orzech kakaowy zawiera od 20 do 60 nasion okrążonych grubą łupiną. Są one zanurzone w słodkim, czerwonym miąższu. Kakao najlepiej rośnie w lasach Ekwadoru. Nasiona potrzebują wysokich temperatur, aby w pełni dojrzeć. Nie tolerują jednak bezpośredniego nasłonecznienia, dlatego najczęściej są zacienione przez bananowce i palmy

Tak, kakao jest pełne cennych składników odżywczych. Problem polega jednak na tym, że surowe kakao (https://www.bee.pl/9258-kakao-naturalne) jest o wiele bardziej skuteczne, jeśli chodzi o jego zalety. Czekolada produkowana jest z ziaren, które zostały poddane prażeniu w wysokiej temperaturze, przez co straciły wiele swoich właściwości. Ponadto czekolada zawiera dużo cukru. Jeśli więc chcemy mieć naprawdę zdrowy produkt, który wspomoże nasze serce, poprawi nastrój i zadziała jak afrodyzjak, nie zapomnijmy o surowych ziarnach kakao.

Dlaczego warto jeść surowe ziarna kakaowca?

Odpowiemy na to pytanie w kolejnych punktach. Czym różni się surowe kakao w proszku od tradycyjnego kakao w proszku? Surowe kakao zdecydowanie zasługuje na miano superfood. Niestety, to, co można znaleźć w czekoladzie lub kupić w formie proszku w supermarkecie, zdecydowanie nie jest superżywnością. Surowe kakao ma zupełnie inny smak, o wiele bardziej gorzki i wyrazisty.

Jak się uzyskuje surowe kakao?

Liczne badania naukowe potwierdziły jego wyjątkowy wpływ na zdrowie i urodę. Jest produkowany z ziaren tłoczonych na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze, w tym enzymy i przeciwutleniacze. W procesie tym usuwa się również nadmiar tłuszczu w postaci masła kakaowego. Tradycyjnie ziarno kakaowe wytwarza się z ziaren kakaowca, które są następnie palone i miażdżone. Wysoka temperatura niszczy wiele substancji chemicznych, które mogą wpływać na stan organizmu. Najpierw trzeba posłodzić kakao w proszku, aby stłumić jego bardzo gorzki smak.

Jakie jest pochodzenie nasion kakao?

Kakao jest ziołem należącym do rodziny hibiskusowatych. Jego ojczyzną są lasy deszczowe Ameryki Południowej i Środkowej, ale obecnie największe uprawy znajdują się w Afryce i Azji. Co ciekawe, kwiat kakaowca wyrasta bezpośrednio z pnia drzewa. Owalny orzech kakaowy zawiera od 20 do 60 nasion okrążonych grubą łupiną. Są one zanurzone w słodkim, czerwonym miąższu. Kakao najlepiej rośnie w lasach Ekwadoru. Nasiona potrzebują wysokich temperatur, aby w pełni dojrzeć. Nie tolerują jednak bezpośredniego nasłonecznienia, dlatego najczęściej są zacienione przez bananowce i palmy.

Co zawierają surowe ziarna kakao?

Surowe ziarna kakao to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów. Przede wszystkim można w nich znaleźć:

  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • wapń.

Najważniejszym składnikiem witamin jest witamina B, nie brakuje również witamin D, E i K. Ziarna kakaowca są również bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.